Stratégiaipartnerség-előkészítő látogatás

 

Ahogy a decemberi Csomóban már beszámoltunk róla, iskolánk nyelvtanárai egy jövőbeli testvériskolai kapcsolat előkészítésén dolgoznak. A Belfastban megismert német kollégák segítségével az iskola izgalmas és egyben tanulságos együttműködésre pályázik. Az Erasmus + támogatásával lehetőségünk nyílik észak-ír és német diákokkal, tanárokkal közös alkotómunkára egy kétéves projekt keretein belül. Bízunk benne, hogy a projekt által a jövő generációja le tudja bontani a fizikai és gondolkodásbeli korlátokat, falakat - ezt tükrözi a pályázatcím is: Tégláról téglára (Brick by Brick). 2015. február 11-13. között került sor a Ruhr-vidék kulturális központjában a feladatok kiosztására, a költségvetés tervezésére, a munkafolyamat felvázolására, s eközben a 3 észak-ír diákvezető kidolgozta a projekt informatikai arculatát.

A résztvevők eközben még betekintést is nyertek a bochumi 2500 tanulót tömörítő Alice Salomon Középiskola életébe. Itt minden látogató tetszését elnyerték a gyakorlati termek (a hotelszoba, a tankonyha, étterem - a diákok által készített, árusított péksütemények a büfé kínálatát képezik, a szimulált kórterem), az életközeliség és az irigylésre méltó csocsóasztal az aulában.

A munka mellett természetesen szórakozásra is jutott idő: a programban helyet kapott egy egykor működő, ma gyakorlati helyet biztosító szénbánya, görkorcsolyás színészek által bemutatott musical és a kölni karneváli forgatag is.

Reményeink szerint az Európai Unió is hasznosnak ítéli a 2015. március végén benyújtandó pályázat anyagát, és elképzeléseinket meg tudjuk valósítani 2015-2017 között.

Kovács Tünde és Kürtös Katalin nyelvtanárok